COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease of COPD is een chronische ziekte die vooral de longen aantast. Doordat de ziekte de longen aantast, krijgt u last van benauwdheid en kortademigheid. Ook veel hoesten en het ophoesten van slijm en soms bloed is een symptoom van COPD. Doordat het slapen vaak minder gaat en u kortademig bent, wordt u vermoeider en verslechterd uw conditie en spierkracht. COPD is een ziekte die (nog) niet te genezen is.

Fysiotherapie is vaak onderdeel van het behandelplan bij COPD. Veel mensen met COPD stoppen met bewegen en/of sporten doordat ze snel kortademig worden of het benauwd krijgen bij inspanningen. Toch is het zeer belangrijk om bij COPD te blijven bewegen. Dit om een negatieve spiraal te voorkomen. Wanneer u niet beweegt, gaat uw conditie en spierkracht sneller achteruit. Hierdoor raakt u steeds sneller vermoeid en kortademig. De klachten van uw COPD nemen dan alleen maar toe.

Onze fysiotherapeut Frank Fennis gaat met u aan de slag om ervoor te zorgen dat uw conditie en spierkracht zo veel mogelijk op pijl blijft of misschien zelfs verbeterd. Door uw longen en lijf te trainen, krijgt u het minder snel benauwd. Getrainde spieren vragen namelijk minder zuurstof. Hij zal voornamelijk met u in onze eigen fitnesszaal aan de slag gaan. Daarnaast kan hij u oefeningen geven om uw ademhaling te verbeteren.

COPD is niet te genezen. Doormiddel van de juiste oefeningen en het opbouwen van uw kracht en conditie heeft u hopelijk minimaal last van COPD en kan het beloop van de ziekte worden vertraagd

Voor COPD geldt een chronische indicatie. U heeft hiervoor een verwijzing nodig. Deze krijgt of kunt u krijgen van uw behandelend arts. De verwijzing levert u bij Frank in, zodat wij deze in onze administratie kunnen bewaren. Uw zorgverzekering kan hierom vragen.

Uw zorgverzekering vergoed fysiotherapie bij COPD vanuit uw basisverzekering. Uw zorgverzekering vergoed een maximum aantal behandelingen. Hierna is het in principe klaar. Frank overlegt dan met u wat de vervolgstappen zijn. U kunt dan denken aan een onderhoudsbehandeling één keer in de zoveel tijd of extra behandelingen na een longaanval. Ook kunt u ervoor kiezen om bij ons te blijven sporten onder begeleid fitness. Wij bieden verschillende abonnementen aan. Meer informatie over begeleid sporten vindt u hier.

Klik hier
1
Afspraak maken
Welkom op de Whatsapp van Fysiotherapie Berkhout. Type voor het maken van een afspraak uw naam en uw klacht in. We nemen spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet en tot binnenkort, Richard, Frank en Rens, Fysiotherapie Berkhout.